İşten çıkarma yasağına rağmen Oncosem 130 işçiyi kapıya koydu

İlaç hazırlama sistemleri alanında Ankara’da faaliyet gösteren Oncosem Onkolojik Sistemler şirketi, 6 aylık iş sözleşmesi yaptığı 130 işçiyi dün işten çıkarttı.

İşten çıkarma yasağına rağmen Oncosem 130 işçiyi kapıya koydu

Gazetemanifesto haber sitesinde yer alan habere göre, şirket, Kovid-19 virüsü salgını sebebiyle ‘sözde’ işten çıkarma yasağı olmasına rağmen, işçilere hiçbir gerekçe sunmadan işlerine son verdi. İşçiler, yaşadıkları haksızlık karşısında Alo İşçi Dayanışma Hattı’na ulaştılar.

Gazete Manifesto’ya konuşan bir işçi, ” 31 Aralık itibariyle 18.11.2020 tarihinde çalışmaya başladığım ONCOSEM Onkolojik Sistemler San. ve Tic. A.Ş. den hiç bir gerekçe sunulmadan ilişkimin ve benimle birlikte yaklaşık olarak 130 kişinin çalışma saati bitiminde iş akdine son verilmiştir. 18.11.2020 tarihinde çalışmaya başladığım ve 6 ay sözleşme yaptığım firma sözleşmem bitmeden üstelik işçi çıkarımı yasağı olmasına rağmen geçerli bir sebep sunulmamıştır” dedi.

Şirketin, işçileri fabrika yerine düğün salonunda ‘steril’ olmayan şartlarda çalıştırdığını vurgulayan işçi, ”Belirttiğim tarihte işe başladığım firma beni ve çalışma arkadaşlarımı fabrikada değil düğün salonlarının kapalılığını lehine çevirerek, kullanıma kapalı olan bir düğün salonunda hali hazirda olan ilaçların paketlerini steril olmayan şartlarda gerçekleştirmiş ve bugün itibariyle yetiştirilmesi gereken stok tamamlanmış ve işçilerin iş çıkışında ilişiklerinin kesildiği bilgisi verilmiştir. Buna ek olarak işe alımlarında 6 aylık sözleşme imzalanmış ancak bazı işçilerin sözleşmelerinde 6 ay bilgisinin bilerek düşülmediği ve işçi haklarını ihlal ettiği görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Kovid-19 antijen testini 20 ülkeye ihraç ettiği bilinen şirketin yönetim kurulu başkanı Erol Çelik, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki referans laboratuvarında ürünün etkinlik testlerinin yapıldığını duyurmuştu. Yürüttükleri Ar-Ge çalışmaları doğrultusunda yerli imkanlarla Kovid-19 antijen testi de ürettiklerini açıklayan Çelik, Sağlık Bakanlığı onaylı ürünün doğrudan virüsü tespit ettiğini ve söz konusu test ile PCR cihazının çıkardığı sonuca yaklaşık 10 dakikada ulaşılabildiğini vurgulamıştı.

Pandemi süreci başladığında 200 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Çelik, çalışan sayılarını 450’ye yükselttiklerini bildirmişti.