Türkiye, Emir Timur ve Şah İsmail'in itibarlarını iade ediyor

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığınca hazırlanan Türk Dünyası Ansiklopedisi'nde Emir Timur ve Şah İsmail "Türk tarihinin ortak değerleri" olarak tanımlanarak, bundan böyle makalelerin "Türk dünyasında ortak duygu ve düşüncenin güçlendirilmesine katkı temin edecek şekilde" kaleme alınmasını istedi.

Türkiye, Emir Timur ve Şah İsmail'in itibarlarını iade ediyor

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığınca hazırlanan Türk Dünyası Ansiklopedisi'nde yer alacak makalelerde yazım kurallarını belirleyerek yazarlara gönderdi.

"Türk Dünyası Ansiklopedisi Yazım Kuralları" başlığı altında yazarlara gönderilen metinde, "Dijital ortamda erişime açılacak olan ansiklopedi; “Türk Devletleri”, “Türk Devlet Adamları” ve “Türk Dünyası Kültür ve Medeniyeti” kategorileri ile üç alt başlıktan müteşekkildir. Ansiklopedinin yayıma hazırlanma süreci Türk Dünyası Çalışma Grubunca yürütülmektedir." ifadelerine yer verildi.

Sorumlu Çalışma Grubunca Ansiklopediye madde yazacak sayın yazarların bilgisine sunulmak üzere hazırlanan “Temel Yazım İlkeleri”nde, "Çalışmanın temel gayesi 21. yüzyılda Türk dünyasında; Türk tarihine, tarihî şahsiyet ve hadiselerine ortak bir bakış açısı geliştirmektir." denildi.

Çalışma Grubunca; uzmanlık alanları dikkate alınarak tespit edilen yazarların madde metinlerini bu yönergede belirlenen ilkelere göre kaleme almalarının istendiği metinde, "hakemlerin gelen yazıları içerik ve yayın ilkelerine uyum yönlerinden uygun bulmaması durumunda reddetme yetkisi" bulunduğu vugulandı.

TİMUR DA BAYEZİD DE, SELİM DE ŞAH İSMAİL DE ORTAK DEĞERİMİZDİR

Türk Dünyası Ansiklopedisi’nde yayımlanan metinlerin yazarları tarafından bildiri, makale veya kitap olarak yayımlanamayacağının belirtildiği "Türk Dünyası Ansiklopedisi Yazım Kuralları" ise şöyle:

Maddelerin Yazılışında Uyulacak İlkeler

Maddelerin yazımı hususunda;

1- İlgili tarihi şahsiyetin şecere ve eğitim durumuna yer verilerek dünya siyaseti, Türk tarihi ve kültürü açısından önemine değinilmesi ancak hususi hayatına çok fazla yer verilmemesi,

2- Türk tarihindeki bir başka devlet ya da şahsiyeti tahkir edici ifadelere yer verilmemeye itina gösterilmesi,

3- Timur da Yıldırım Bayezid de Türk tarihinin ortak tarihi şahsiyetleri olduğu gibi Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail de yine Türk tarihinin ortak değerleridir. Bu bağlamda, söz konusu çalışmanın temel amacı olan Türk dünyasında ortak duygu ve düşüncenin güçlendirilmesine katkı temin edecek şekilde yazıların kaleme alınması,

4- Madde yazımında azami 3000 kelime sınırlamasına riayet edilmesi,

5- Kişiler için –biliniyorsa- doğum ve ölüm, devletler için kuruluş ve yıkılış tarihlerinin başlıkta belirtilmesi,

6- Yazarların metinlerini, orijinal bilgi belgeye dayalı olarak ve analitik bir metotla yazmasına, bu çerçevede arşiv kaynaklarına başvurmaya özen göstermesi,

7- Kaynak kullanımında internet kullanımlarının çok sınırlı olması ve eğer kullanılan basılı eserler sadece internet ortamında bir yayın değilse mutlaka orijinal çalışmanın görülerek referans verilmesi,

8- Referansların dipnot şeklinde değil, metnin sonunda kaynakça olarak verilmesi,

9- Metinlerin 12 punto Times New Roman yazı tipinde ve 1 satır aralığı boşluk bırakılacak şekilde hazırlanarak Bütünleşik Bilgi Sisteminde (https://giris.ayk.gov.tr ) yer alan SAYS (Sözlük ve Ansiklopedi Sistemi) üzerinden, Türk Dünyası Ansiklopedisi’ne gönderilmesi gerekmektedir.