Bora Özizmirli

Bora Özizmirli

FALKLAND SAVAŞI VE SAVUNMA SANAYİ

Silah sanayinde yerlilik artmış durumda. Türkiye son yıllarda silah sanayinde büyük bir yerlileşme atağına girdi. Özellikle güdümlü füzeler, güdümlü roketler,akıllı mühimmatlar,insansız hava araçları, zırhlı araçlar, Atak helikopterler ve donanmamızın gözbebeği MİLGEM projesi hepsi dikkat çekici ,göz kamaştırıcı.

Yerli silah sanayinde her türlü gelişmeyi desteklemeliyiz. Ordusu ve ekonomisi dışa bağımlı ülkeler yenilgiye mahkum bırakılır.

Dünya'da öyle savaşlar vardır ki, savunma sanayideki millileşmenin önemini yüzümüze çarpmıştır.
Bu savaşlardan en önemlisi 1982 yılında İngiltere ve Arjantin arasında olan Falkland Savaşı'dır.

Falkland Savaşı sadece Arjantin ordusu için değil bizim gibi ülkelerin silah sanayisinin millileşmesinin ne kadar önemli olduğunu ve bunun için  milli savunmanın daha çok yerlileşmesi gerektiğini hatırlatan bir savaştır.

Arjantin'in Falkland Savaşın'da ki en büyük handikapı, ordusu Nato silahları ile donatılmış olmasıydı. Arjantin'in batılı ülkelerden özellikle Fransa'dan  satın aldığı silahlar savaşın başında başarılı olmuş fakat ilerleyen zamanlarda bu silahlar İngiltere'ye karşı işe yaramamaya başlamıştı. Çünkü bu silahlar ıskalıyordu.

Savaşın başında 4 Mayıs Salı 1982’de  Arjantin,  İngiliz savaş gemilerine birer Fransız yapımı Exocet füzesi attılar. Füzelerden biri İngilizlerin en modern en önemli destroyerlerinden biri olan H.M.S. Sheffield’i vurdu.


H.M.S. Sheffield o kadar önemli bir gemiydi ki, İngiliz kamuoyunu sarstı. Gerçekden de H.M.S. Sheffield'in batışı, ingiliz kamuoyunda büyük paniğe neden olmuştur.

Arkasından, Arjantin İngilizlere kayıplar verdirmeye devam etmiş, birkaç gün içinde 4 gemi; 2 fıkrateyn , 1 yük gemisi  ve 1 destroyeri batırmayı başarmıştır. İngiltere açısından düşünürsek ,kendileri için beklemedikleri ağır kayıplardır.


İNGİLTERE'NİN BÜYÜK KAYIPLARINA RAĞMEN ARJANTİN BU SAVAŞTA NEDEN YENİLDİ?

Savaşın ilk başlarında Arjantin ordusu başarılı iken. Bu başarıyı ilerleyen zamanlarda yakalayamamıştır. Bunun sebeblerinden biri İngiltere'nin Exocet füzelerinin üretici olan Fransa'dan yardım istemesidir. Savaşın başında Arjantin'de ilk etapta 5 Exocet füzesi vardı ardından 9 tane daha sipariş edilmişti. Fakat Fransa,İngiltere'nin isteği doğrultusunda Arjantin'e bu füzeleri vermekten vazgeçti. Başta yedek parça ve füze sıkıntısı çeken Arjantin ordusu çaresiz kaldı.

En önemli olayda burda başlıyor. Fransa ,Arjantin'e satmış olduğu füze ve silahların kodlarını teknik bilgilerini İngiltere'ye veriyordu. Artık Arjantin ordusunun ateşlediği füzeler hedeflerini bulamıyor ve ıskalıyordu. Zaten 6 hafta süren savaşta savaşın ilk başlarında başarılı olan Arjantin ordusu zamanla yenilecektir. Evet silahların yazılımsal kodların elegeçirilmesi, savaşın kaderinide değiştirmiştir. Buna benzer durumu I.Körfez Savaşı'nda Saddam'ın batılı ülkelerden almış olduğu  hava savunma sistemlerinin Nato ve ABD uçaklarına karşı Irak Ordusu'nun kullanamamasında da görüyoruz.

Bütün bu yazdıklarıma destekler şekilde de ,Kardak Krizinde yaşandı. Kardak'ta Türk ve Yunan kuvvetleri savaşın eşiğinden dönmüştü. Yıllar sonra ise Amerika eski Büyükelçisi “Biz zaten Kardak’ta gereken müdahaleyi yapacaktık isteseler bile Türk ve Yunan savaş gemileri birbirlerini vuramayacaklardı” demişti. Büyükelçi burda anlatmak istediği şey;Türk ve Yunan savaş gemilerindeki Exocet'in ABD versiyonu olanı füzelerinin güdüm sitemlerini karıştırmak ve GPS sinyallerini bozup kullanılamaz hale getirmekti veya büyükelçi füzelerin hedefi bulmasını engelleyeceklerini belirtiyor.

DİBİMİZDEKİ EGE ADLARINA NEDEN MÜDAHALEDE BULUNMADIK ?

Son 4-5 yıldır Yunanistan tarafından işgal edilen 15-16 adet Ege adası sorulur, anlatılır. Bende hep aynı cevabı veririm. Falkland Savaşı'nı incelenmesi gerektiğini söylerim. Çünkü bu konular birbiriyle bağlantılıdır.
Falkland Savaşı gibi savaşlar silah sanayinin millileşmenin önemini hatırlatır ve uyarır.
Yunanistan ile yaşanılacak savaşta kaç seyir füzesi, ne kadar hava gücü, kaç tank vs kullanılacağı önceden bellidir hesaplıdır. 

Böyle savaşta size ait olmayan silahlarla savaşa girerseniz  hava kuvvetlerinizin ve donanmanızın yarısı daha savaşın ilk günü kaybedersiniz. Gerçekten daha savaşın ilk günü hem hava hem deniz kuvvetlerimiz erir.

Türkiye Yunanistan üzerinden bu tuzağa düşürülmeye çalışıldı. Türkiye hemen savaşıp bu tuzağa düşmedi ve kendi yerli silahları üretmeye odaklandı.

Diyebiliriz ki; S-400'lerin alımı bile bu sebepledir. Nato ülkesini Nato silahları ile durduramazsınız.

Savaşı isteyen taraf biz olmasak dahi bugün yerli silahlarımızla  ülkemize olabilecek saldırılara karşı çok daha hazırlıklıyız.

Ülkemize yönelik en ufak bir saldırıda karşı taraf, zaiyatının çok yüksek olacağını bilmektedir.

Korona sonrası oluşan yeni dünyada, Türkiye şartlar ne olursa olsun emperyalist ve onların uşaklarına karşı  istiklalini ve istikbalini koruyacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar