MÜZİĞİN ASİL YORUMCUSU: COŞKUN DEMİR

Cesur zamanlar,

can çekişen cevaplar arar.

Coşkun Demir

ciğerinde akan

anlanan notalar yurdun müzik sofrasına katılırken yeni bir dünya gerçeği vardır.O gerçek 1960'ların özgürlük aşkı ve insanlık çıtasının bayrağı olan 1968 dünya gençlik dalgasının ikinci dünya savaşı'nın yıkımları ve günahlarına yürek koyan gençlerin sanat ve kültür arenasında yarattığı özgün çığlıklardır.

Ben de yıllar içinde hep yazdım ve bu kuşağın hayatına tanık oldum ki şimdi Coşkun Demir efsanesine onun sanatçı kardeşi olarak içimde duran ışığını dillendiriyorum. Batı Müziğinin adımlarını kurulan onlarca orkstra ve grupların yarattığı enerji müzik dünyasının temellerini atan bir çok ismin çabası adım adım yeni yorumcular,yeni söylemler getirdi. Coşkun Demir lirik tenor tınısı ya da kadife sesi ile bizdeki türkü ve şarkı kalbi olan bir okyanusun damlalarından biri olacaktı oldu da.Örneğin ilk grupların ingilizce söyleme çıkışları, Caz, Blues, Country denemeleri aşılarak, Türkçe söz ve yorum ağırlığına yönelinmesi bir milad olurken aynı zamanda toplumsal muhalefetin büyük isimlerinin varoluşuna gelecekti.

Ülkemiz de özgün erkek yorumcular listesi yapsak Coşkun Demir onların arasında ilk on listenin içinde ekol olanların arasında yer alır. Peki, Coşkun Demir yorumculuğu çıktığı sahneler,katıldığı dünya yarışmalarında ülke için bu kadar emek aşkı olurken ve sanatını armağan ederken yaşam notalarının bu gün hakkını telif geliri olarak alıyor mu? Hayır!

Ömrünü müzik sanatına yarım yüz yıla yakın vermiş bir sanatçının hakkının korunması ve çoğaltılması elzemdir. O yüzden;  "Gül Yanaklım" masumluğunda duran ezgilerin can suyu için "Sevda Kuşun Kanadında" merhameti için bir nehire akmış hayat katarımız da gerçek emek aşkının kahramanlarını yaşarken onura etmek devletin görevidir. Evet, Coşkun bir sanatçının Demir ama içinde erdemli insanlığın rotası'ndan ayrılmamış sanatçımıza alkışın geleceğini şu kahrolası korona günlerinde yansıtmak görevi var.

Ben naçizane Coşkun Demir tarihinde kalan sayfalara bir kaç söz notası olurken yurdun müzik ağacının asil ve beyfendi abisini selamlıyorum.

Herkese düşen ki özellikle Kültür Bakanlığımıza bu ender yorum sanatçıların bir proje ile telif hakları bütçesi ayrılarak ülke sanatının bayrağı ve şarkıları albümünü dijital ortamlarda yayınlaması.

Evet,boşuna yazmamış olduğuna inanıyorum ki virüsleri yenecek pusula sanat üretimi ve sanatçılar ışığını büyütüp dünya sanat borsasına armağan etmek olacaktır.

İşte, Coşkun Demir Klasikleri için bir umut çıktı,

Yeter ki adım atılsın..

COŞKUN DEMİR ŞİİRi

Cirit atsa notalar
Onun yüreğine gelir
Şarkı olur!
Kime ne?
Umutsuzluk yok
Nefesin isyanı

Durmaz artık!
Ezgiler evreni
Mayasına
İstanbul ıslığı
Rüyalar canıyla

Önceki ve Sonraki Yazılar