KOBİLERİ AYAĞA KALDIRMADAN "DİJİTALLEŞMEK"...

Covid 19 sürecinde yaşanan durgunluğun üstesinden gelmek, Kobi’lere destek olmak için video konferans aracılığıyla “KOBİ’ler Dijitalleşiyor Türkiye Kazanıyor” başlıklı bir toplantı düzenleniyor.

Toplantıda Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, Tempo CEO’su Cemal Akar, Helpmatik Operasyon Direktörü Gökalp Harman, Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı (GED) Esra Özden ile birlikte diğer katılımcılar Kobi’lere yönelik dijital çözümlerle ilgili paylaşımlarda bulunuyor.

Kobi’lerin yaşadığı sorunları biliyorlar,

Kobi’lerin son bir yıl içerisinde masraflarının altından kalkmak için çaba harcadıklarını, “iktidarın” yaptığı iyileştirme girişiminin işe yaramadığını biliyorlar,

Kobi’lerin çalışan sayısını düşürdüklerini biliyorlar,

Kobi’lerin birçoğunun yaşadıkları ağır durgunluk nedeniyle kapandığını biliyorlar,

Kobi’lerin yaşadığı sıkıntılar karşısında “üretemez” duruma geldiklerini biliyorlar…

Konferansın konusu olan “KOBİ’ler Dijitalleşiyor Türkiye Kazanıyor” un anlamı ne öyleyse?

***

Adana Sanayi Odası Başkanı Kıvanç “Türkiye’nin de üyeleri arasında bulunduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerindeki KOBİ’ler, işletmelerin yüzde 85’lik kısmını, istihdamın ise yüzde 70’ini oluşturuyor” diyor.

OECD ülkeleri Kobi’lerle varlıklarını sürdürüyorlar; açıklaması bu!

Ülkemizde toplam cirodaki payı yüzde 63 olan Kobi’lerin ekonomiye olan katkısı göz ardı edilmese de, covid 19 sürecinden en çok etkilenen katmanlardan biri olma özelliğini taşıyor!

Başkanı Kıvanç, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Ülkemizin küresel ekonomik sistemde güçlü bir rol üstlenebilmesi için KOBİ’lerin her alanda desteklenmesi bir zorunluluktur. Bugünkü toplantının konusu olan dijitalleşme, her sektörde çok önemlidir. Bu son yaşanan pandemi süreci de dijitalleşmeyi hızlandırdı. Tedarikte daha önce hiç tecrübe etmedikleri halde birçok KOBİ’miz dijital sistemlere hızlıca geçiş yaptı.”

Başkan Kıvanç’ın, Kobi’lerin her alanda desteklenmesi gerektiğini, bunun ülke için kaçınılmaz olduğunu, ekonomiye çok büyük katkı sağladığını söylüyor da…

Nu girişimden Koni’ler mi kazansın isteniyor, yoksa “djital” sektörü mü?

***

Büyük firmalar da, küçük/ orta ölçekli işletmeler de teknolojiden yararlanmak, üretimini artırmak, ürününü pazarlamak, dışa açılmak için uğraş vermek zorunda…

Salt ülkemizin değil, dünyanın kaygılar yaşamasına neden olan covid 19 sürecinde ya da öncesinde yaşadıkları “yaşamsal” sorunların çözümünde neler yapılması gerekiyordu, neler yapıldı, eksikler konusunda nasıl önlemler alındı, alınmayanlar için nasıl bir çözüm bulundu?

Tüm sektörler dijitalleşme konusunda “danışmanlık hizmeti” almalı, daha geniş portföy oluşturmanın yolları aranmalı…

Kobi’lerin Türkiye’de üretimin, istihdamın, dışsatımın bel kemiğini olduğu bilinmesine karşın, “kapalı salon” toplantılarında, “iktidarı” sevici/ övücü sözlerden geçilmediğini de bilmeyen yok!

Kobi’lerin covid 19 öncesi de var! İşyerlerinin kur karşısında tıkandığı günler…

Adana işsizlikte önce giden, yoksullukta başı çeken, ekonomik olarak her yıl gerileyen bir kent unutulmasın!

***

Tempo’nun CEO’su Cemal Akar ise dijitalleşmeyle ilgili olarak “Kobilerin güncel dijital sistemlere entegre olmaları gerekiyor. Şu anda biz, e-ticaret ve e-ihracat platformlarımızla bir ürünü Adana’daki üreticiden alıp İngiltere’ye ulaştırabilme gücüne sahibiz” diyor!

Tempo’nun CEO’su Cemal Akar, Linkedin’de kendini “insanlara hizmet etmek için teknolojiyi kullanarak gelecek senaryoları yaratan hayalperest” diye tanımlıyor!

Teknolojiyi iyi kullandığı, covid 19’un bugünü ile sonrası için senaryolar geliştirdiği bir gerçek!

E-ticaret/ e-ihracat platformlarıyla Kobi’lerin ürününü dış pazara açabilecekler de…

Kobi varsa…

Yapılan hesaplamalar “ülke ekonomisinin” büyük çoğunluğunu Kobi’lerin oluşturduğunu söylüyor!

Ülkenin geliri buradan,

Ülkenin işsizliğini çözecek katmanı burası,

Bu yıla değin sağlanan “büyümenin” nedeni de Kobi’ler…

Kobi’ler çalışacak, yeni iş kolları açacak, çalışanını artıracak, üretecek ki; dijital firmaların geliştirdikleri “teknoloji”, gelecek için oluşturdukları senaryoları alıcı bulsun/ hayalini kurdukları dünya gerçek olsun…

Ancak Kobi varsa, Kobi üretebiliyorsa, Kobi kazanabiliyorsa…

***

Geçtiğimiz yıl Odalar/ Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Adana Ticaret Odası, Sanayi Odası ile Ticaret Borsası, oda üyesi işletmeler için 'Nefes Kredisi' adı altında bir protokol gerçekleşmişti.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, o gün şunları söylemişti:

“Firmalar için büyük önem taşıyan Nefes Kredisi 2020 yılı tamamen ödemesiz olacak. Ödemeler yıllık yüzde 7,5 faiz ile 2021 yılında aylık eşit 12 taksitle yapılacak. Kredide üst limit illere göre 50 bin ila 100 bin TL arasında değişiyor.”

“Nefes kredisi” Kobi’lere can suyu olacaktı, sıkıntılarını azaltacaktı; öyle mi oldu?

O gün verilen kredilerin ödemesi geçtiğimiz ay başladı bile, şu an Kobi’lerin sorunları geçen yıldan az değil!

Kobi’leri ayağa kaldırmadan, başka sektörlerle dirileceği yalanıyla algı yapmayın!

Önceki ve Sonraki Yazılar