Samed Canbahşiyev

Samed Canbahşiyev

TURİSTLER NEDEN NAHÇIVAN'A GELMELİ?

Karabağ'da savaş sona erdi. Ermenistan tarafından 1992'den beri işgal edilen Karabağ şimdi yeniden Azerbaycan'a katıldı. Karabağ sorununun çözümü Azerbaycan için bir başka konu olan Nahçıvan'ı da ilgilendiriyor. Çünkü, yaklaşık 30 yıldır Nahçıvan'dan Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile kapalı olan koridor açılacak. Bu ulaşım koridoru Ermenistan topraklarından geçecek ve sadece Nahçıvan ve ülkenin diğer topraklarını değil, aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan'ı da birbirine bağlayacak.

Öte yandan, bu günlerde imzalanan bir belgeye göre, Türkiye ve Azerbaycan vatandaşları her iki ülkeyi vizesiz ve pasaportsuz ziyaret edebilecekler. Ve bu, geçmişin, iki kardeş ülkenin tarihinin ve bir çok meselenin daha derinden incelenmesi için bir fırsat yaratacaktır. Bu açıdan Nahçıvan'ın özel bir anlamı var.

Türkiye’deki seyahat meraklılarının Nahçıvan'ın turistik yerleri hakkında bilgi sahibi olmaması muhtemeldir. Daha doğrusu, Türkler neden Nahçıvan'a gelmeli?

Antik Azerbaycan toprakları olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti de her geçen gün modernleşmekte ve büyük turizm potansiyeline sahiptir.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin coğrafi konumu, kendine özgü iklimi, faunası ve florası, antik tarihe sahip kültür anıtları turizmin gelişimi için elverişli koşullar yaratıyor. Antik çağlardan kalma tarihi ve mimari anıtlar; Mümina Hatun, Yusuf Kuseyiroğlu’nun mezarları 12. yüzyılda, Selçuklu devletinin yıkılmasından sonra Azerbaycan'da ortaya çıkan ilk bağımsız devlet olan Azerbaycan Atabeyler devletinin en parlak döneminde inşa edildi.

Mümine Hatun, devletin kurucusu Atabey Şemseddin İldeniz’in eşi ve sarayda düzenlenen diplomatik görüşmelerde aktif bir katılımcıydı. Ayrıca, ilk Türk kadın diplomat olarak kabul edilir. Mümine Hatun’un ölümünden sonra oğlu Atabey Cihan Pehlivan mezarının üzerine 28 metre yüksekliğinde bir anıt koydu.

Bu anıt Kur'an ayetleri, nabataean ve geometrik desenlerle süslenmiştir. Taş ızgara ile dekore edilmiştir. Bu mezar, Doğu'da bir kadını onurlandırmak için inşa edilen ilk anıt olarak kabul edilir ve Türk kültüründe kadına / anneye olan saygının bir örneğidir.

Yusuf Kuseyiroğlu'nun türbesi, şeyh-dini figürün mezarı üzerine inşa edilmiş ve güzel desenler ve kutsal yazılar ile dekore edilmiştir. Her iki anıt da Nahçıvanlı mimar Acami Abubakaroğlu tarafından inşa edildi.

Buna ek olarak, Nahçıvan'da, bugüne kadar olduğu gibi, 13. Yüzyıldan kalma Gülistan Türbesi, 14. Yüzyılda Moğollardan sonra bu bölgede hüküm süren Hulakilerin zamanında Gudi Hatun onuruna inşa edilen Karabağ mimari kompleksi korunmuştur.

Nahçıvan'da doğaya özel dikkat ve özen gösteriliyor. Turistler burada yaşı 800 yılı aşan Şark Çınarı’nı, Peygamber Nuh’un mezarını, eski insanların ilk yerleşim yeri olan, yaşı 50 bin yıla ulaşan Kazma, Kilit mağaralarını, tarihsel resimler çizilen Gemikaya dağını görebilir.

14 yıl boyunca kuşatma altında kalan ve Emir Timur birliklerine karşı savaşan ve bugün yeniden inşa edilen Nahçıvan'ın ihtişamının, yenilmezliğinin sembolü olan Alince Kalesi, Türkiye'nin tarihine tanıklık eden bir yerdir.

Kur'an-ı Kerimde adı keçen Ashabi-Kehf Mağarası, binlerce yıldır hacıların, turistlerin, Nahçıvan'ın misafirlerinin hac yeri olmuştur. Antik dini kutsal mağaranın coğrafi koordinatları, Kur’an'da Ashabi Kehf hakkında verilen verilerle tamamen örtüşmektedir.

Nahçıvan'ın coğrafi anıtları da ihtişamıyla fark yaratıyor. 9. Yüzyılda işgalcilere karşı savaşan komutan Babek'in adının verildiği Babek Kalesi, bir gün içinde yılın 4 mevsimini yansıtan Göy göl, toprağın alev kimi göründüğü Haçadağ, her turistin anısında uzun süre kalacak. Bu bölgede 250'den fazla mineral ve tıbbi açıdan önemli su kaynağı bulunmaktadır.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak özerk bir devlet olduğunu kaydedelim. İran, Ermenistan ve Türkiye Cumhuriyeti ile sınırlara sahiptir. Büyük İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Toplam alan - 5,5 bin Km2, nüfusu 460 bin kişidir. Nahçıvan'ın habitat kültürü yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayanıyor.

Nahçıvan, sadece Azerbaycan'ın değil, Türkiye'nin de şanlı tarihinin ortak bir mekanıdır. Özerk Cumhuriyet Nahçıvan ilçelerinde Türk askerlerinin mezarları ve onuruna dikilen anıtlar bulunmaktadır. Nahçıvan’da Türklerin ortak tarihi bu gün de yaşamaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar