Celal Fırat’tan skandal açıklama: Aleviler ateşe tapar!

Garip Dede Türbesi çevresinde kurulan ve önce dernek iken, Garip Dede Dergahı Vakfı’na dönüştürülen cemevi yönetim kurulu başkanı Celal Fırat, Alevi kelimesinin “alev” geldiğini iddia ederek, Alevileri de ateşe tapanlar olarak tanımladı. Fırat, 3 dakikalık aynı konuşmasında görüş değiştirerek Alevileri “ışık insanları” olarak da gösterdi.

Garip Dede Dergahı Vakfı binasında dinleyicilere konuşan, cemevi yönetim kurulu başkanı Celal Fırat, Alevilik ve Aleviler hakkında bilgi verdiği bir video ortaya çıktı. Fırat, konuşmasında Alevi kelimesinin Farsça olduğunu ve “alav” sözcüğünden geldiğini iddia ediyor ve Alevileri de “ateşe tapan”lar olarak tanımlıyor!

Garip Dede Dergahı Vakfı Başkanı Celal Fırat’ın konuşması şöyle:

Şu anda bulunduğumuz cemevinin Garip Dede Cemevinin yönetim kurulu başkanıyım, dergah başkanıyım. Alevi Dernekler Federasyon genel başkanlığını yapıyorum. Tarihsel sürece baktığımızda görüyoruz, Osmanlı döneminde Farsça ve Arapçadan fazlasıyla etkilendiğini biliyoruz. Özellikle köken olarak Farsça olan Alevi kelimesinin karşılığı “alav”dır. Allavi kelimesi de Farsça olaya şahit olan, ateşten olan, Şaha ait olan ve ateşe tapan anlamına geldiğini de görüyoruz.

Konuşmasının bir yerinde “Fakat Alevi perspektifinde Hz. Ali’ye taraf olmak perspektifinden dillendiriliyor.” şeklinde bir not düşen Celal Fırat, ardından bu ifadesine zıt görüşlerini anlatmaya devam ediyor.

Konuşmasının başında Alevi kelimesinin Farsça “alav”dan geldiğini iddia ederek, Alevileri de ateşe tapanlar olarak tanımlayan Celal Fırat, devamında, bu kez Aleviliği “ışık” kelimesi ile ilişkilendirerek, Alevileri de “ışık insanları” olarak tanımlıyor.

Celal Fırat’ın Alevileri “ışık insanları” olarak tanımladığı konuşmasının ilgili bölümü ise şöyle:

Alevilikte de ışık, ışk, nor kavramının da genel öğretinin içinde önemli bir yer tuttuğunu da biz biliyoruz. Bunu Alevi nefeslerinde sıklıkla deyişlerinde görmek mümkün olduğunu da biliyoruz. Bu konuda sayısız örneklere mevcut. Kaygusuz Abdal’ın deyişleri, insanı nor kamildir deyişindeki o perspektif çok yalın anlamda Alevilikte kullanılan kavramlar olduğunu biliyoruz.

Osmanlı kaynaklarında da Aleviler için ışıklar, ışık taifesi, ışık insanları, ışık mezhebi olan tanımlar genellikle tarihsel perspektifle kullanıldığını yoğun bir şekilde görüyoruz.