Muharrem orucu nedir? Aşure günü ne zaman?

Alevi inancı mensupları, 12 günlük Matem Orucu tutuyor. 1 ila 12 Muharrem tarihleri arasında 12 gün tutulan bu oruç, bu yıl 9 Ağustos'ta başlayıp, 20 Ağustos'ta sona erecek. Aleviler, orucun bitmesi ile birlikte, Kerbala'da katledilen Hz. Peygamber'in torunu, Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin'in ruhuna aşure dağıtırlar. Aşure günü 20 Ağustos'ta başlayarak, devam eden bir hafta içerisinde yapılabilir.

Muharrem orucu nedir? Aşure günü ne zaman?

Aleviler her yıl Hicri Takvim'e göre Muharrem Ayı'nın başlamasıyla beraber 12 gün oruç tutuyor.

Muharrem Orucu, aslında Aleviler için bir Matem Orucu.

Nedeni ise Hz. Hüseyin ve beraberindeki 71 kişinin Muharrem ayında, Kerbela’da, Yezid’in ordusu tarafından Kerbela Çölü’nde öldürülmesi.

Öte yandan, İslâm Peygamberi Hz. Muhammed'in Medine’ye hicret ettikten sonra, bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye ettiği bildiriliyor. (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

12 günlük Matem Orucu'nun sonrasında ise Aleviler şükür kurbanı kesiyor. Hz. Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin’in Kerbela’da sağ olarak kurtulmasını; böylece Hz. Muhammed’in soyunun devam etmesini kutluyor.

Kurbanların pay edilmesinden sonra aşure pişiriliyor. Aleviler 12 İmamları temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor.

Alevi inanışına göre Muharrem ayının 13. gününde pişirilen aşureler ile Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu paylaşılıyor.

KERBELA OLAYI/KATLİAMI NEDİR?

Kerbela Olayı, 10 Muharrem 61 (Miladi takvimle 10 Ekim 680), bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Hz. Muhammed’in torunu Hüseyin bin Ali ve beraberinde bulunan kişilerin Emevi halifesi I. Yezid’in ordusu tarafından katledilmesi olayıdır. 

Hz. Ali 661 yılında Hariciler’den Abd'ûr-Rahmân İbn-i Mûlcem tarafından gerçekleştirilen bir suikastte hayatını kaybetmesiyle birlikte, Muaviye halifeliği ele geçirmişti.

Muaviye hayattayken halifeliği oğlu Yezid’e bırakmayı planladı ve Müslümanlara biat etmeleri için baskı uyguladı.

Ancak, Müslümanlar Muaviye'nin oğluna biat etmediler. Sebep olarak ise Hz. Ali'nin oğlu Hasan ile yaptığı anlaşmayı gösterdiler.

Bunun üzerine Muaviye biat etme arzusundan vazgeçti. Muaviye 680 yılında ölünce Yezid iktidarı ele geçirdi.

Yezid iktidarı ele geçirince, ilk iş olarak Medine valisine bir mektup yazarak Hüseyin bin Ali’ye değil, kendisine itaat etmesini, aksi takdirde bunu canıyla ödeyeceğini bildirdi.

Öte yandan, Hz. Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin bu durumun Mekke ve Medine'de kargaşa yaratmaması için Kufe'ye yerleşme kararı aldı. Yaklaşık 70 kişiden oluşan bir kafile ile Kûfe’ye doğru yola çıktı.

Ancak, Yezit, durumu haber almış ve Kufe'ye bir ordu göndererek, Hüseyin ve beraberindekileri Kerbelâ’da 4500 kişilik bir kuvvetle kuşatmıştı.

Peygamber torunu Hz. Hüseyin'den Yezid'e biat etmesi istendi. Ancak, Hüseyin bunu kabul etmedi.

Hz. Hüseyin ve yanındakiler katledildi. Bu katliamdan sadece Hz. Hüseyin'in 11 yaşındaki oğlu Zeynel Abidin sağ kurtulabilmiştir.

Aleviler her yıl bu katliamın anısına matem orucu tutar ve Zeynel Abidin'in kurtuluşunu da aşure dağıtarak anarlar.