ETNİK VE DİNİ KİMLİKLER ÜZERİNE

Ege ve Akdeniz bölgesinde dağlarda ağaç keserek yaşamını sürdüren Tahtacılar Kızılbaş olarak bilinir. Tahtacı'yım dediğinizde Kızılbaş olduğunuzu da söylemiş olurdunuz.

Tahtacılar zaman içinde diğer Alevi Bektaşi topluluklarla karşılaştıkca olumsuz anlamlar yüklenmiş bir kelime olan Kızılbaş yerine daha geniş bir grubu tanımlayan Alevi kelimesini kullanmaya başladılar. Böylece toplumsal baskının azalacağı varsayıldı.

Tahtacılar Derneği kurulurken bazı akrabalarımız Tahtacı kelimesinin alenen kullanılmasından rahatsız oldular. Çünkü Tahtacı demek ayrıca Kızılbaş anlamını da yanında taşıyordu. Kesimci, orman işçisi, Türkmen vb isimler kullanmayı önerdiler.

Bazı arkadaşlarımız bu aidiyet belirten isimlendirmeler konusunda doğruluğundan emin oldukları bilgilere sahipler. Bu ırk, etnisite, ulus, milliyet vb tanımlayan kelimelerin anlamları o kadar net değildir. Herkesin kabul ettiği, üzerinde mutabık kalınmış anlamları yoktur.

Kolay anlaşılsın diye örnek vereyim. Fransa vatandaşı olanlara Fransız denir. Fransızca konuşan Cezayirli, Kanadalı, İsviçreli Fransız değildir. Bir Boşnak ile Sırp'ı ayıran inançtır. Ermenistan vatandaşı olabilmek için Hristiyan olmak gerekir.

Türkiye'de bu konular gündeme geldiğinde yerine göre Kızılderililer bile Türk olabildiği gibi, yerine göre TC kimliği taşıyanların bile Türk olmadığı iddia edilebilmektedir.

Arnavut, Boşnak, Rum, Ermeni, Kürt, Arap, Gürcü asıllı Türkler  olduğunu biliyoruz. Türkiye'de bir söyleme göre Sünni, Alevi, Musevi, Katolik, Ortodoks vd inançlardan vatandaşların olması zenginliktir. Bir başka söyleme göre ise, Türkiye bir islam ülkesidir.

Bir kabule göre Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar da Türk sayıldığında Arnavut, Kürt ve Kırgız aynı ulusal kimlikte buluşmuş olmuyor mu. Burada biraz kafanız karıştı değil mi?
Makedonya'li yazar Luan Starova "evimizi hiç değiştirmedik, ama pasaportumuz ve aidiyetimiz 4 defa değişti diye yazar.

Özetle hem kelimelere yüklenen anlamlar hem de aidiyetler zaman içinde değişebiliyor. Bu tür kelimelere bakarak aidiyet ve inanç konusunda keskin iddialarda bulunmak yanıltıcı oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar