2.el araç fiyatları 2 yıl sonra düşüşe geçti

2. el araç piyasasında son dakika gelişmesi. Fiyatlar 2 yıl sonra düşüşe geçti.

2.el araç fiyatları 2 yıl sonra düşüşe geçti

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan önlemler, sıfır araç talebinde büyük bir düşüşe yol açtı. Bu durum, otomobil bayilerini, araç satışlarını artırmak için çeşitli kampanyalar başlatmaya teşvik etti. Ancak, bu gelişmeler ikinci el araç satışlarında düşüşe neden oldu ve eylül ayında otomobil fiyatları son iki yılın ardından ilk kez düşüş kaydetti.

Online ikinci el araç platformu VavaCars, ikinci el araç piyasasının son durumunu yansıtan eylül ayı VavaAI fiyat endeksini yayınladı. Bu endeks, son iki yıldır artış gösteren fiyatların eylül ayında ilk kez gerilediğini gösterdi.

VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, en büyük fiyat düşüşünün A segmenti ardından D segmentinde yaşandığını belirtti. Gözelekli, "Online ilan sitelerindeki yüksek liste fiyatlarına rağmen, gerçek piyasalardaki ikinci el araç fiyatları son bir ayda ortalama olarak yüzde 8 geriledi" açıklamasını yaptı.

Ekonomim'de yer alan habere göre, VavaCars'ın kamuya açık verileri ile kendi verilerini birleştirerek yaptığı analize göre, ikinci el araç fiyatları eylül ayında bir önceki aya göre ortalama yüzde 8 azaldı. Bu düşüş, online ilan sitelerinde görülen yüksek fiyatlarla gerçek piyasalar arasındaki farkı gözler önüne serdi.

Gözelekli, bu fiyat düşüşünün ikinci el araç alımını daha avantajlı hale getirdiğine dikkat çekti. Sıfır araç fiyatlarındaki yüksek artışın etkisiyle, kullanıcılar ikinci el otomobillere büyük bir talep göstermeye başladı. Gözelekli, "2023'ün ilk yarısında yüksek fiyat artışları yaşandı, ancak Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemler ve piyasaların durgunluğu nedeniyle eylül ayında uzun bir aradan sonra ikinci el araç fiyatlarında düşüş yaşandı" dedi.

Fiyat düşüşünün ardındaki nedenleri değerlendiren Gözelekli, "Araştırmamız, online platformlarda görülen fiyatlar ile gerçek piyasa fiyatları arasındaki farklara dikkat çekiyor. Online ilan sitelerindeki yüksek liste fiyatlarına rağmen, gerçek piyasa verileri yüzde 8'lik bir düşüşü ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.