Çikolata bozulur mu?

Çikolata tutkunları merak ediyor. Çikolata bozulur mu? Çikolatanın bozulduğu nasıl anlaşılır? Bozulmuş çikolata yenir mi?

Çikolata bozulur mu?

Çikolata, kakao çekirdeklerinden elde edilen bir üründür ve dünyada en çok tüketilen gıdalardan biridir. Temel bileşimi, süt, şeker ve fındık gibi diğer bileşenlerin eklenebileceği bir kakao kütlesi ve kakao yağı karışımına dayanmaktadır. Uzun süre evde sakladığımız bir kalıp çikolatanın yenilebilir olup olmadığını bilemeyiz, özellikle de dokusunda ve renginde değişiklikler gözlemlersek.

cikolata-bozulur-mu-1.jpg

ÇİKOLATA BOZULUR MU?

Çikolata bozulmaz bir gıdadır, bu nedenle bu ifadenin bazı nüansları olsa da son kullanma tarihinin geçmeyeceği varsayılmaktadır. Bakteriler çikolatada yaşayamadıkları için çikolataların son kullanma tarihi yoktur. Çiçek açsa veya çikolatanızın tuhaf bir kokusu olsa bile yine de tereddüt etmeden yiyebilirsiniz.

Çikolatanın son kullanma tarihi vardır, ürünün en uygun koşullarda yenilebilir olduğu, yani aroma, doku, renk ve tat gibi tüm özelliklerini lezzetli olarak koruduğu süreyi gösterir. Bu tarihin geçmiş olması çikolatayı artık yiyemeyeceğimiz anlamına gelmez ancak durumlarını kontrol etmekte fayda var.

Genel olarak, tercih edilen son kullanma tarihini gösteren tarih 12 ile 24 ay arasındadır, ancak çikolatanın gerçek "raf ömrü" iki faktöre bağlıdır:

Çikolata türü: Ne kadar safsa yani kakao oranı ne kadar yüksekse raf ömrü o kadar uzun olurken çikolatanın içinde ne kadar çok süt varsa o kadar çabuk lezzetini kaybeder. Bu, beyaz çikolata ve sütlü çikolatanın, bitter çikolata kadar uzun bir raf ömrüne sahip olmadığı anlamına gelir. Bunun nedeni, neredeyse tamamen süt ve kakao yağından oluşan beyaz çikolatanın kalitesini en hızlı kaybetmesidir.

Saklama: Çikolatanın özelliklerini değiştirmemesi için uygun şekilde saklanması gerekir. Sıcaklık değişimleri gibi faktörler, çikolatanın tadını, dokusunu ve görünümünü hızla etkileyebilir. Sonraki bölümlerde, çikolatanın daha uzun süre dayanması için nasıl doğru şekilde saklanacağını daha ayrıntılı olarak açıklıyoruz.

Özetle çikolata bozulmaz ama çok uzun süre saklanırsa yemek istediğimiz kadar iyi olmayabilir.

cikolata-bozulur-mu-2.jpg

BOZULMUŞ ÇİKOLATA YENEBİLİR Mİ?

Çikolatanın bozulup bozulmadığını belirlemek için kanıtlanmış bir yöntem yoktur. Genel olarak, çikolata güzel kokuyorsa ve tadı güzelse yemek güvenlidir. Daha önce de belirtildiği gibi, çikolata bozulmayan bir besindir, yani bozulmaz veya bozulmaz. Çok eski çikolata, muhtemelen hala yenilebilir olsa da, orijinal lezzetinden çok az kalmıştır. Ayrıca çikolatanızda, hoş olmasalar da çikolatanın yenmez olduğu anlamına gelmeyen beyaz benekler ve benekler gibi bazı işaretler fark edebilirsiniz.

Çikolata kalıbınızdaki bu beyaz noktalar ve noktalar, genellikle çikolata sıcaklık değişikliklerine maruz kaldığında veya uygun şekilde saklanmadığında ortaya çıkan "yağ patlaması" veya "şeker patlaması" belirtileridir.

Yağ patlaması : Süt yağı veya kakao yağı gibi sıvı yağ çikolatanın içinden geçip yüzeyde kristalleştiğinde oluşan mumsu beyaz kaplamadır.

Şeker çiçeklenmesi: tipik olarak, ambalajdaki nemin şekeri şekerlemeden çekmesi ve şekerin yüzeyde kristalleşmesine neden olmasından kaynaklanır. Şeker sır genellikle kurudur ve çikolatanızın biraz pütürlü veya kumlu bir his vermesine neden olabilir.

Üzerinde bu çirkin lekeler olan çikolatayı atmak istemiyorsanız, kesinlikle olduğu gibi yiyebilirsiniz, ancak daha taze bir bara kıyasla tadı muhtemelen azalacaktır. Ancak her şey kaybolmuş değil çünkü bu çikolatayı eriterek tekrar kullanabilirsiniz. Ev yapımı sıcak kakao veya çikolata içmek, artık çikolatanız için mükemmel kullanımlardır.

cikolata-bozulur-mu-3.jpg

ÇİKOLATA NASIL SAKLANIR VE TAZE TUTULUR

Çikolatayı saklama şeklimiz, onu iyi koşullarda muhafaza etmede önemli bir rol oynar. Çikolatayı evde saklamanın en basit yolları arasında şunlar sayılabilir:

Serin ve kuru bir yer bulun: Çikolatayı güçlü kokuların olmadığı serin ve kuru bir yerde saklamak en iyisidir. Genellikle yiyecekleri saklamak ve güneş ışığından korumak için kullanıldığı için kiler bunun için iyi bir yerdir. Ayrıca, sabit soğuk veya ısı kaynakları olmadan yıl boyunca nispeten sabit bir sıcaklığa sahiptir.

Buzdolabından kaçının: Buzdolabında bir çubuk şeker tutarsak, soğuğun tadını etkilediğini görürüz. Ayrıca peynir, sosis veya balık gibi normalde buzdolabında saklanan diğer yiyeceklerden de etkilenebilir. Çikolata higroskopiktir, yani çevresindeki tüm kokuları emme özelliğine sahiptir, bu nedenle buzdolabı onu saklamak için en iyi yer değildir.

Hava geçirmez poşet kullanın: Çikolatayı buzdolabında saklamanız tavsiye edilmese bile, bozulmaması veya kötü koku almaması için hava geçirmez bir poşette saklayabiliriz. Mühürlü dondurucu poşetleri bu amaç için çok uygundur. Dilerseniz çikolatayı cam kavanozda veya alüminyum folyolu metal bir kapta da saklayabilirsiniz.